Springa Barfota

Det är helt OK att springa barfota! Det är verkligen det. Många gör det och det har visat sig vara väldigt bra för fötterna.
 

5 fördelar med att springa barfota! (Källa: Naturträning.se + wikipedia)

  1. Fotens småmuskler, fotvalvet, fotleden och vadmuskulaturen stärks. En stark fot leder till minskad skaderisk. 
  2. I och med att kontakten med underlaget förstärks bli du mer medveten om hur du sätter ner foten i ditt löpsteg. Barfotalöpning kan därför hjälpa dig förbättra din löpteknik. 
  3. Varierad träning är bra träning. Genom att ibland springa barfota minskar du monotona rörelsemönster och får en ny slags belastning kring dina leder. 
  4. När du springer barfota kommer du automatiskt använda något mindre och mjukare rörelser. Du kommer "tassa" fram på framfoten samtidigt som pendlingen i steget kommer mer naturligt. Det är nyckeln till god löpekonomi.  
  5. Utan en sko som tynger ner foten kommer hela steget bli lättare. 

Första gången jag såg någon springa barfota i verkligheten (d.v.s inte bara på youtube videos) var på Stockholms Marathon 2019. Det var en Hare krishna klädd i orange. Han sprang helt barfota och stannade för att dricka vin med publiken, skrattade och chillade, utan synnerliga tröttheter i kroppen. Det var fantastiskt att se någon NJUTA medan alla andra (speciellt jag") började känna tröttheten och knappt orkade mentalt. Han höjde verkligen ens humör!
 
Hur som helst;
Det här ämnet är egentligen bara en ursäkt för en riktigt dålig dag igår. Jag hade Fartlek att göra, sammanlagt 70 minuter. Det skulle bli jättebra och mysigt och underbart. Jag tog mig till gymmet och plötsligt insåg jag att löparskorna var kvar hemma. Humöret sjönk till botten, men jag var envis; sprang med strumporna på löpbandet. Löpsteget var väldigt ovant i början men blev faktiskt extremt lätt mot slutet. Det blev inte 70 minuter, utan 25 minuter. Det var nog för det bästa i och med att barfota/springa med strumpor inte är enkelt för fötterna i början. Jag har nu ett alternativ utifall skorna glöms hemma igen haha
Löpning | |
Upp